Morza i oceany stanowią największe środowisko
życia na Ziemi, zajmujące trzy czwarte jej powierzchni. Nawet
w najgłębszych strefach oceanów, na dnie rowów o głębokości
około 11 000 m znaleziono żywe organizmy. |
W środowisku morskim, oprócz czynników fizycznych i chemicznych,
ważną rolę odgrywają czynniki biotyczne wynikające ze współbytowania
różnych kategorii organizmów żywych. Należą do nich: producenci
(rośliny zielone), konsumenci (zwierzęta) i reducenci (bakterie). |
Producenci
to roślinność obejmująca formy osiadłe oraz jednokomórkowce o
planktonicznym trybie życia. Są to organizmy samożywne (autotroficzne),
które dokonują syntezy węglowodanów, a następnie białek, wykorzystując
wodę, dwutlenek węgla oraz energię słoneczną. Dla przebiegu procesu
fotosyntezy niezbędny jest też azot i fosfor. W morzu związki
azotu i fosforu pochodzą z produktów metabolizmu zwierząt i pośmiertnego
rozkładu organizmów. Są też dostarczane z lądu przez rzeki, toteż
najdogodniejszymi obszarami dla rozwoju roślinności morskiej są
strefy położone w pobliżu ujść rzek. Roślinność planktoniczna
najintensywniej rozwija się w rejonach silnego mieszania i wynoszenia
ku powierzchni żyznych wód przydennych, np. w strefach silnych
sztormów lub upwellingów. Także w miejscach spotykania się prądów
morskich o różnej temperaturze, (jak np. ciepły Prąd Zatokowy i
zimny Labradorski), wody bogatsze są w związki azotu i fosforu,
ze względu na dużą śmiertelność organizmów stenotermicznych, co
stwarza dogodne warunki dla rozwoju planktonu roślinnego. To właśnie
fitoplankton, masowo żyjący w prześwietlonych, przypowierzchniowych
wodach oceanów, odgrywa największą rolę w produkcji materii organicznej. |
Konsumenci
o zwierzęta wykorzystujące pierwotną materię organiczną (roślinożercy),
jak też te stanowiące kolejne ogniwa w łańcuchu pokarmowym (m.
in. drapieżcy). Konsumenci żyją zarówno na dnie (filtratory, mułojady,
skrobacze, czyściciele dna, pasożyty i symbionty), jak też w głębszych
i przypowierzchniowych strefach mórz. Należą do nich także ptaki
nadmorskie oraz człowiek. Filtratory to przeważnie organizmy osiadłe:
gąbki, ramienionogi, małże, liliowce, robaki i niektóre stawonogi
(kaczenice, pąkle). Pożywienie uzyskują z wody oddzielając cząstki
organiczne i mikroorganizmy unoszące się w zawiesinie. Do filtratorów
należą też wieloryby bezzębne, odżywiające się planktonem. Mułojady
to głównie robaki i strzykwy, a także niektóre jeżowce. Żyją na
miękkim, mulistym podłożu, które często nosi ślady rycia i zaburzenia
pierwotnych struktur sedymentacyjnych, takich jak warstwowanie
czy laminacja. Mułojady przepuszczają przez swój przewód pokarmowy
ogromne ilości mułu, z którego oddzielają substancję organiczną.
Innym typem przystosowawczym są skrobacze, do których należą niektóre
ślimaki. Żyją na podmorskich skałach, żywiąc się porastającymi
je glonami, które zeskrobują przy pomocy specjalnego narządu zwanego
tarką (radulą). Tarka, pokryta dużą ilością drobnych ząbków znajduje
się w jamie ustnej i jest jak języczek wysuwana na zewnątrz. Gdy
ząbki ulegną starciu podczas zdrapywania ze skał pożywienia odrastają
nowe. Czyścicielami dna morskiego nazywane są kraby i inne skorupiaki
odżywiające się martwymi organizmami. Przy pomocy potężnych szczypiec
rozrywają na kawałki pokarm, który następnie rozdrabniany jest
przez znajdujące się w jamie ustnej szczęki.
Ryby, ze względu na rodzaj spożywanego pokarmu podzielić można
na trzy grupy: planktonożerne (szproty, sardynki, śledzie), odżywiające
się drobnymi, bentonicznymi bezkręgowcami (flądry) oraz drapieżne,
zjadające inne ryby (rekiny, barakudy). Ssaki morskie są zarówno
planktonożercami (wieloryby fiszbinowe), jak i drapieżnikami,
odżywiającymi się głównie rybami (wieloryby zębate, delfiny).
Morsy natomiast żywią się żyjącymi na dnie mięczakami, głównie
małżami. |
Reducenci
Trzecią kategorię organizmów, z punktu widzenia obiegu materii
organicznej w morzu stanowią bakterie. Z powodu roli, którą
pełnią nazywane są reducentami, gdyż redukują martwą materię
organiczną do prostych związków i pierwiastków chemicznych,
które następnie ponownie zostają włączone w obieg.
|
|
ŁAŃCUCH
POKARMOWY
Pierwsze ogniwo w łańcuchu pokarmowym mórz i oceanów stanowią
rośliny (glony morskie), które czerpiąc energię słoneczną i wykorzystując
składniki wody syntetyzują związki organiczne. Głównymi producentami
biomasy są mikroskopijne, jednokomórkowe glony unoszące się w
prześwietlonych, przypowierzchniowych warstwach wody. To właśnie
fitoplankton, obejmujący we współczesnych oceanach tysiące gatunków,
dostarcza 99% zasobów pokarmowych dla zwierząt morskich. Rozwój
fitoplanktonu uzależniony jest jednak nie tylko od ilości światła
słonecznego, lecz także od dopływu nieorganicznych związków odżywczych,
głównie azotanów i fosforanów. Toteż najliczniejsze jego skupiska
znajdują się w pobliżu kontynentów, szczególnie w tych strefach,
gdzie ku powierzchni wynoszone są żyzne wody głębinowe (strefy
upwellingów). Znajdują się one m. in. u zachodnich wybrzeży kontynentów
Ameryki Północnej i Południowej oraz Afryki. Natomiast centralne
obszary oceanów, omijane przez prądy, są pozbawione życia i nazywane
"pustynią oceaniczną". To właśnie brak związków azotu i fosforu
uniemożliwia rozwój planktonu roślinnego w tych obszarach. |
ŁAŃCUCH
POKARMOWY MORZA SZELFOWEGO (CZTEROOGNIWOWY)
|
Fitoplankton stanowi
pożywienie planktonu zwierzęcego, czyli zooplanktonu, do
którego należą widłonogi (należące do skorupiaków), otwornice,
promienice, ślimaki skrzydłonogie i inne mniej liczne grupy.
Zamieszkują one nieco głębsze warstwy, gdzie żerują na opadających
w kierunku dna glonach. Pokarmem roślinnym odżywiają się
też niektóre grupy ryb, masowo rozwijające się w strefach
upwellingów (np. mała rybka Anchowetta w rejonie upwellingu
peruwiańskiego). Kolejne ogniwo łańcucha pokarmowego to
drapieżniki, odżywiające się pokarmem zwierzęcym aktywnie
zdobytym. W grupie tej dominują ryby, ale należą tu też
ssaki morskie. |
Morza i oceany stanowią największe środowisko życia na Ziemi,
zajmujące trzy czwarte jej powierzchni. Nawet w najgłębszych
strefach oceanów, na dnie rowów o głębokości około 11 000
m znaleziono żywe organizmy. Jednak życie w morzach nie
jest rozmieszczone równomiernie. Większość organizmów zamieszkuje
wody płytkie lub przypowierzchniowe, czyli strefę eufotyczną
(A). Dzieje się
tak dlatego, że podobnie jak na lądzie rozwój życia uzależniony
jest od procesu fotosyntezy. W strefie tej, oprócz fitoplanktonu
(1) żyje zooplankton (2), który dostarcza
pożywienia drobnym mięsożercom (3), te zaś stanowią
pożywienie większych drapieżników, wśród których do największych
należą rekiny (4), tuńczyki (5) oraz uzębione
walenie (6).
Mieszkańcy głębszych stref są, pod względem odżywiania,
uzależnieni od substancji organicznej opadającej na dno.
W wodach niezbyt głębokich (np. na szelfach morskich) dno
zamieszkują liczne bezkręgowce, takie jak gąbki, jamochłony,
mięczaki i szkarłupnie, które żywią się drobnymi, wyławianymi
z wody lub zbieranymi z dna, szczątkami organicznymi. W
strefach głębszych do dna dociera tylko część opadającej
materii organicznej - znaczna część zużyta zostaje w trakcie
opadania, w strefie mezopelagicznej (B),
przez żyjący tam nekton: ryby (7), kałamarnice (8).
Toteż dno oraz wody głębszych stref oceanu - strefa batypelagiczna
(C), są znacznie
uboższe w żywe organizmy. Dno zamieszkują niektóre szkarłupnie
(strzykwy i wężowidła), robaki (9), zaś toń wodną
- tzw. ryby głębinowe (10), niektóre skorupiaki.
|
|
|
|
|